back to/înapoi la REPERTORIU
spectacole

   TOMAS      DAN PUGHINEANU
   PETER      ANDREI CĂTĂLIN 
   KATRINE      NICOLE BURLACU
   HOVSTAD    ANDREI BRĂDEAN  
   BILLING      ANA ȘUȘCA
   MORTEN KIIL      TAVI COSTIN
   ASLAKSEN      ALEXANDRU BETERINGHE

scenografia   DENISSE MOISE, ADRIAN ROMAN
regia şi versiunea scenică   ADRIAN ROMAN

Regizor tehnic: Vasile Marinoiu
Avanpremiera: 1 iulie  2018 
Durata: 90 minute (fără pauză)/Sala MareUN DUȘMAN AL POPORULUI
de HENRIK IBSEN 
Cel mai periculos dușman al adevărului și al libertății este chiar majoritatea. Poporul însuși.*
                    *Henrik Ibsen - Un dușman al poporului


HENRIK IBSEN (1828-1906) dramaturg norvegian, este considerat primul dramaturg modern și cel care a rescris regulile compoziției dramatice în direcția realismului, modalitate care a fost adoptată de Cehov și de alți dramaturgi care i-au urmat.
Ibsen a reușit să răstoarne scena teatrală europeană, care devenise un spațiu al amuzamentului pentru cei plictisiți, și să faca din teatru un instrument de analiză și cercetare socială. Și-a obligat spectatorii să-și re-examineze, cu onestitate și durere, fundamentele morale ale existenței.
Un dușman al poporului/En Folkefiende este scrisa în 1882 ca o reacție la primirea negativă a piesei sale Strigoii, care a fost considerată scandaloasă pentru că ataca ipocrizia moralitații din vremea sa.

Nu știu de ce, dar în urma cu câțiva ani, mi-a trecut prin minte gândul ca ultimul meu spectacol pe scena Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea ar putea fi un Ibsen, Un dușman al poporului. Poate pentru că m-am simțit uneori, aici, ca un intrus, ca un "dușman al poporului"? Nu știu, poate..., dar iată ca a venit și acest moment.
    Vă propun un spectacol care ne întreabă daca mai este loc pentru relații umane autentice într-o lume luată în stapânire de dorința de putere, imagine publică, interese politice, superficialitate și lipsă de discernamânt.
    Mulțumesc, draga Teatrule Anton Pann și oamenilor care mi-au acordat încrederea și privilegiul de a face teatru aici pentru aproape 25 de ani!
                                                                Adrian Roman , regizor

Flori Bălănescu:
Un dușman al poporului
sau despre cum să ieșim din propria încercuire, pentru că
lipsa de oxigen atrofiază conștiința

flori-balanescu.blogspot.com