back to/înapoi la REPERTORIU
spectacole

TNT
un spectacol de improvizație exploziv
MĂDĂLINA CIOTEA
RÉKA SZÁSZ
TAVI COSTIN
ANDREI CĂTĂLIN
VLADIMIR PURDEL
ALEXANDRU BETERINGHE

un spectacol provocat de
MIHAELA SÎRBU

operator lumini   Nicolae Popescu
operator sunet   Robert Roiban
regizor tehnic   Vasile Marinoiu

Durata: 70 minute
Premiera: 1 octombrie 2016

Mihaela Sîrbu a absolvit Secţia Germană a Catedrei de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti şi Secţia Actorie-Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), continuată cu un doctorat în Studii Teatrale.
A fost actriţă la Teatrul Evreiesc, dar a lucrat şi ca freelancer în România, Elveţia şi Germania. Este conferențiar universitar la Catedra de Teatru a UNATC şi, de asemenea, a predat în Germania, la Athanor Akademie.
În 1996 a pus bazele grupului teatral independent Teatrul fără Frontiere, unde este manager şi regizor.
Filmografia sa cuprinde: Tatăl fantomă (2011), regizat de Lucian Georgescu, rol principal alături de Marcel Iureș, Toată lumea din familia noastră(2012), în regia lui Radu Jude, pentru care a primit un Premiu Gopo şi un premiu al Uniunii Cineaştilor. 
În 2014, a fost nominalizată la Premiile Gopo ca cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul din filmul Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, în regia lui Corneliu Porumboiu, iar în 2016 a obținut Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul Sultana din filmul Aferim! regizat de Radu Jude.


Acest spectacol marchează debutul pe 
scena Teatrului Anton Pann al actorului 
Alexandru Beteringhe, licențiat al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București, promoția 2016. 
Baftă, Alexandru!

        CE ESTE IMPROVIZAȚIA

    Improvizația este abilitatea de a crea, de a cânta, juca, dansa sau vorbi, ca reacție spontană la ceea ce se întâmplă în jur sau la propriile gânduri sau sentimente. În acest fel sunt create noi moduri de gândire, noi structuri, noi practici.
Improvizația teatrală presupune adaptarea spontană la situații imaginare, la propuneri de spațiu, situații sau relații cu partenerul sau stiluri de joc.
Teatrul de improvizație este o formă de teatru în care se folosesc tehnici de improvizație teatrală pentru a crea dialoguri, scene, cântece sau povestiri. 
Teatrul de improvizație presupune o relație interactivă cu publicul. Trupele de improvizație solicită frecvent sugestii din partea publicului, ca sursă de inspirație, iar prin acest mod demonstrează de asemenea ca spectacolul lor nu are scenariu. Această suspiciune planează adeseori asupra maeștrilor improvizației, ale căror spectacole pot părea atât de detaliate, încât spectatorii pot bănui ca scenele au fost planificate.
Spectacolele de improvizație sunt in general de doua feluri: forma scurtă și forma lungă (short form și long form), forma scurtă fiind mai îndreptată spre divertisment.
Improvizația de formă scurtă constă din scene scurte, independente unele de altele, dar al căror conținut este complet improvizat și pornește de la sugestia publicului. Emisiunea care a popularizat publicul din toata lumea cu acest tip de spectacol este celebra Whose line is it anyway.
         
sursa: scoaladeimprovizatie.ro            KEITH JOHNSTONE

        Regizor născut în Anglia, dar trăind la Calgary în Canada, este pionierul improvizației, autoritate de necontestat în domeniu și a ajuns de notorietate recomandarea sa, aparent paradoxală, adresată studenților să încerce să fie cât mai plictisitori.
    Înainte de a se stabili în Canada a fost regizor la teatrul Royal Court din Londra și a predat la Academia Regală de Artă Dramatică tot în Londra. Deși este autor a mai multor piese de teatru, este cel mai bine cunoscut pentru scrierile și studiile sale privind improvizația și Teatrul Sport. A inventat o mulțime de jocuri de improvizație pentru Teatrul Sport și pentru antrenamentul actorilor. Cele mai importante cărți ale sale sunt Impro și Impro for Storytellers.
    Este profesor emerit al Universității din Calgary și fondator al teatrului Loose Moose.

RECOMANDAT
+12 ANI