back to/înapoi la REPERTORIU

spectacole

Line Knutzon
MAI ÎNTÂI TE NAȘTI
traducere din limba daneza: Carmen Vioreanu

Nymse: Réka Szász
Axel: Rareș Florin Stoica
Tudeberg: Ciprian Nicula
Tis: Ana Șușca
Lis: Ioana Predescu
Viktor: Andrei Brădean

Regia & Coregrafia: Attila Bordás
Scenografia: Măriuca Ignat
Asistent regie: Mihnea Rareș Hanțiu

premiera: 16 martie 2014
durata spectacolului: 1H 40 minute (fără pauză)Ciudate și nerăbdătoare, lipsite de înțelegerea celor din jur, personajele ne însoțesc într-o comedie plină de stil, savoare și culoare, în care întrebările despre dragoste și singurătate nu-și găsesc mereu răspunsurile, ci mai degrabă ne pot arunca într-un joc periculos al căutării dreptății. O piesă-basm, o piesă-poem, realizată de un regizor tânăr, fermecat de poezia mișcării și a textului, care va cuceri  cu siguranță spectatorii.
    Spectacolul se bazează pe textul autoarei daneze Line Knutzon, valorificînd ca mize suprarealismul, comicul, ironia și absurdul. Nașterea e de cele mai multe ori una simbolică: a începe să trăiești cu adevărat sau a te întîlni real cu un altul, cu celălalt.  O filosofie a firelor ce ne leagă de ceilalți, transformînd lumea într-o rețea de fire urzite de raporturile interumane, subtile și nevăzute, încurcîndu-se unele-n altele, stă la baza scenariului lui Line Knutzon.
    Cu Mai întâi te naști / First You're Born, autoarea piesei, Line Knutzon,  a cîștigat, în 1999, Premiul Reumert, cel mai prestigios premiu teatral din Danemarca.
   
    Attila Bordás se recomandă ca regizor, coregraf, dansator, actor, poet/scriitor, dj. Printre întâlnirile artistice care l-au marcat profesional le men?ionează pe cele cu Gigi Căciuleanu (dans și coregrafie) și Silviu Purcărete (regie și mișcare scenică). Este licențiat al UNATC București - coregrafie și master al UAT Tg. Mureș - regie teatru.