Despre noi si Misiunea Teatrului Anton Pann

Misiunea Teatrului Anton Pann

Sustinem ideea europeana prin care creativitatea este recunoscuta drept fundament al culturii, care, la rândul sau, creeaza un mediu care permite dezvoltarea creativitatii, iar cultura si actorii culturali contribuie la dezvoltarea de valori, principii si norme la nivel individual si la nivel societal si influenteaza comportamentul oamenilor si dinamica sociala. Acestea sunt recunoscute ca mediatori eficienti între diverse grupuri sociale, etnice si de alte tipuri si pot promova ideea de cetatenie europeana.
Teatrul Anton Pann este o institutie publica de spectacole, un teatru de repertoriu, aflat în subordinea Consiliului Judetean Vâlcea si finantat de la bugetul local. Misiunea sa se concretizeaza în pregatirea si realizarea de manifestari specifice unui teatru profesionist – spectacole, proiecte si programe teatrale, festivaluri, dedicate comunitatii judetene si regionale precum si publicului de teatru din întreaga tara si din strainatate. Teatrul urmareste explorarea si punerea în valoare a dramaturgiei si literaturii cu potential dramatic atât nationale cât si universale, clasice si contemporane, stimularea creativitatii si inovatiei, afirmarea personalitatii artistice si promovarea valorilor teatrale originale si crearea unui teatru dinamic, interesant, în care miza artistica a spectacolelor sa constituie o motivatie permanenta. Lectura originala si neconventionala a textelor dramatice a constituit si va constitui si în viitor o trasatura definitorie a productiilor teatrului.
În acelasi timp, institutia noastra promoveaza si organizeaza singura sau în parteneriat, activitati artistice si educationale complementare. Teatrul Anton Pann activeaza pe baza propriilor sale programe artistice asigurând o deplina libertate de expresie artistica creatorilor sai.

Principalele directii pentru îndeplinirea misiunii:

– transformarea Teatrului Anton Pann într-o institutie teatrala de importanta regionala cu prestanta nationala si internationala;
– crearea unui teatru dinamic, interesant, în care miza artistica a spectacolelor sa constituie o motivatie permanenta;
– institutionalizarea treptata a unui festival national/international de teatru care sa polarizeze periodic interesul lumii culturale românesti si sa stimuleze direct interesul pentru arta teatrala al comunitatii locale;
– atragerea spre teatru a unui numar cât mai mare de spectatori;
– educarea prin teatru a publicului, în special a celui tânar, si producerea de spectacole valoroase care sa compenseze agresiunea produselor sub-culturale, pornografice, vulgare ce tind sa acapareze sensibilitatea umana;
– apropierea de comunitatea teatrelor europene prin parteneriate, schimburi artistice, informare reciproca, participare la festivaluri;
– promovarea imaginii teatrului vâlcean la nivel national si international, prin participarea la festivaluri importante de teatru.

> Teatrul Anton Pann s-a nascut, ca institutie profesionista, în mai 1990 prin decizia Prefecturii Vâlcea. El este continuatorul unei îndelungate traditii teatrale locale veche de peste 100 de ani. Teatrul popular din Rm.Vâlcea a fost în anii 1960 – 80 unul din teatrele de amatori cele mai valoroase din tara, fiind rasplatit cu numeroase premii nationale si internationale. Lapusneanul regizat de Dan Micu si Piateta realizata de Silviu Purcarete sunt doar doua din spectacolele de referinta din perioada mai recenta.

> Dupa 1990, directorul si animatorul Teatrului Anton Pann, cel care a fost Goange Marinescu, a intuit ca situarea teatrului vâlcean în elita miscarii teatrale nu este posibila decât prin colaborarea cu regizori de valoare care pot exploata artistic potentialul trupei. Acestia au fost în principal: Silviu Purcarete, Dan Micu, Alexandru Dabija, Cristian Juncu, Vlad Massaci, Horatiu Mihaiu, Adrian Roman.

Anton Pann

(1794, Sliven, Bulgaria – 1854, Bucuresti) s-a refugiat în 1812 în Bucuresti, iar in 1827 a fost numit profesor de muzica bisericeasca la Seminarul din Râmnicu Vâlcea. Îndragostit de nepoata staretei de la Manastirea Dintr-un Lemn a fugit la Brasov, unde cei doi tineri s-au casatorit la biserica din Schei. În acest timp a avut loc si schimbarea numelui initial, care a devenit Antonie Pantoleon si mai apoi, mai scurt, Anton Pann dupa cum este redat în tipariturile vremii. Din 1828, revenit la Bucuresti, a desfasurat o activitate de profesor de muzica si de tipograf având atelierul sau propriu, unde au fost editate toate lucrarile sale literare si muzicale.

Anton Pann este autorul muzicii Imnului national.

Radu Beligan: Nu cred ca exista un teatru în lume la o populatie de 120 000 de locuitori nou, elegant si dotat dupa ultimele cerinte ale tehnicii moderne ca acesta. Am sa scriu si la Institutul International de Teatru sa semnalez acest caz absolut unic.

Ion Caramitru: Nu va puteti imagina ce bucurie am trait jucând în acest teatru nou, curat, ingenuu si plin de promisiuni.

Mariana Mihut: Va urez sa aveti parte de spectacole minunate în minunea asta de TEATRU.