Categorii
Repertoriu

Noul Teatru Anton Pann vă aşteaptă la spectacolele sale!

DOAMNELOR ŞI DOMNILOR,
AVEŢI TEATRU!
Ziua istorică în care îşi deschide porţile prima clădire de teatru, proiectată, construită şi dotată ca teatru profesionist din judeţul Vâlcea.

Sediul Teatrului Anton Pann este una din cele mai moderne şi funcţionale construcţii teatrale din România, un unicat şi un reper pe harta culturală a ţării

Visul râmnicenilor şi al vâlcenilor de a avea un teatru al lor dăinuie de zeci de ani. O serie întreagă de iubitori de teatru, atât în calitatea de spectatori, dar mai ales de interpreţi sau îndrumători au făcut teatru pe unele scene ale oraşului şi au obţinut rezultate meritorii. O casă a teatrului nu a existat însă. Desigur a fost Teatrul Adreani care funcţiona ca cinematograf şi teatru gazdă a trupelor de teatru ce colindau ţara în turnee. Gara era aproape, iar actorii circulau cu vagoane de dormit. Teatrul Adreani a fost martorul a numeroase spectacole, dar mai ales a unor vestiţi actori români.

Iată că întâmplarea face ca, pe acelaşi loc, să se nască prima Casă a Teatrului din judeţul Vâlcea. În locul cinematografului Modern, ajuns într-o stare deplorabilă de degradare şi fiind oricum o construcţie urâtă de tip comunist, se află acum sediul Teatrului Anton Pann.

Visul lui Goange Marinescu, cel care a bătut toate coclaurile în căutatrea unei case pentru teatru (a ajuns chiar până şi la depoul de locomotive) a prins viaţă.

Domnul Iulian Comănescu, cel care în calitate de prefect a semnat actul de înfiinţare a instituţiei de teatru profesionist, a făcut demersurile pentru transferul cinematografului Modern în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea. Apoi a organizat concursul naţional de arhitectură (preşedintele comisiei a fost arhitectul Şerban Sturdza) şi a asigurat fondurile necesare începerii construcţiei. Consiliul Judeţean continuă aceste demersuri şi a deschis în luna septembrie 2005 şantierul. Regretatul Dumitru Buşe a continuat investiţia.

Arhitectul Cristinel Vlad a fost premiat de Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecţilor din România pentru cel mai bun proiect realizat în anul 2009: Transformare Cinema Modern în sediu pentru Teatrul Anton Pann.