Categorii
Repertoriu

PORTUGALIA Egressy Zoltan

SPECTACOL INVITAT LA
FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU 2008
noiembrie, Bucuresti
Portugalia [lui Cristi Juncu] e bine articulata, cu treceri usoare, cu personaje bine conturate, coerente, vii, rotunde, care se mentin într-o linie cunoscuta si ca interpretare, si ca experienta parcursa. în constructia lor, în credibilitate, în alunecarea lina de la o situatie la alta sunt de gasit virtutile si experienta regizorului.

(…) Se întimpla ca la Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea sa apara un spectacol bine facut, cu un spatiu imaginativ si actori care se întrec pe ei însisi. E putin lucru?

Cristina Rusiecki
Cultura

O piesa despre renuntare, despre o alta viata cu alte reguli, despre tentatie si, nu în ultimul rând, iubire. O poveste a zilelor noastre, scrisa de un dramaturg din Ungaria, care isi va vedea piesa montata pe scena de la Vâlcea, în luna aprilie. Intelectualul fin, prins de farmecul Portugaliei, o Mecca contemporana, porneste în cautarea ei.
Portugalia este o tragicomedie, o poveste dintr-un sat maghiar al zilelor noastre. Este scrisa în 1997 si se povesteste aventura unui intelectual din Budapesta care paraseste o existenta comoda si lipsita de griji în Capitala, în cautarea libertatii si a independentei. În drumul sau spre Portugalia, un fel de dream land, se opreste într-un sat prafuit si uitat de lume cu oameni saraci, vulnerabili, dar uneori agresivi. Aici, cu tristetea sa intelectuala, o seduce pe fiica cârciumarului povestindu-i despre tara plina de mister si promisiuni Portugalia. Atunci când sotia sa respectabila îl gaseste, personajul abandoneaza satul cu eroii sai tragici pentru a se reîntoarce la o viata confortabila în capitala.