Categorii
Repertoriu

TRILOGIA BELGRADEANA

FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU 2014
selectia oficiala
”…sunt foarte impresionat de spectacolul „Trilogia belgrădeană”! Am simțit că a meritat să fac drumul Palermo-București doar pentru a vedea acest spectacol.”
Matteo Bavera (Teatro Garibaldi, UTE) – interviu Ziarul Metropolis.
la Festivalul Naţional de Teatru, Bucureşti 2014

”O bijuterie a unor tineri excepţionali prezentată de FNT a fost Trilogia belgrădeană de Biljana Srbljanovic, în regia lui Cristi Juncu şi scenografia lui Cosmin Ardeleanu, de la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea.
Râmnicu Vâlcea este hărăzit cu o trupă de tineri actori incredibil de valoroasă. Iar întâlnirea ei cu Cristi Juncu este de fiecare dată garanţia unui teatru adevărat, cu performanţe exemplare. Există şi momente în care tot criticul e mândru de ce vede pe scenă. Acesta e unul dintre ele. Bravo!”
Cristina Rusiecki – Revista CULTURA nr. 493 nov. 2014

„Trilogia belgrădeană” e una dintre marile piese de teatru pe care le-au dat contemporanii noștri pentru că vorbește, fără fasoane, cu sinceritate, despre iubire, despre îndepărtare, despre trădare, despre limite, despre minciuni, despre familie, despre destrămare, despre impotență, despre ticăloșie, despre alcoolism, despre refugii, despre nou-născuți, despre întuneric, despre arme, despre continente noi unde totul este definitiv vechi.
Iar actorii de la teatrul din Râmnicu Vâlcea au încântat cu prestațiile lor. Aceștia sunt actori dăruiți, aceștia sunt actori care au încă multe cuvinte de spus în teatrul românesc.

“Trilogia belgrădeană” nu e doar o piesă extraordinară, sub Juncu devine și un spectacol durabil. Deși ar putea apărea mărginit la epoca sa istorică – emigranți care n-au bani nici de o cartelă telefonică – nu este.
„Trilogia” ajunge până în inima oamenilor și a lucrurilor. „Trilogia” vorbește despre iubiri refuzate, despre destine deturnate, despre cumplite nedreptăți istorice. De aceea, „Trilogia” nu va trece, deși, cel puțin aparent, demult războiul s-a sfârșit și armele au coborât în rastel.
Zece spectacole sold-out în FNT 2014
de Adina Scorțescu

Din cele 46 de spectacole care vor putea fi văzute anul acesta în FNT, zece sunt deja sold-out, la doar o săptămână după punerea în vânzare a biletelor. Printre aceste 10 spectacole se află și „Trilogia belgrădeană” (regia Cristi Juncu, Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea)

De câte ori nu te-ai gândit să emigrezi? Subiect mereu atrăgător din punct de vedere material; dar poate sufletul îl rătăceşti undeva pe drum. Merită preţul?
Cele trei episoade ale Trilogiei belgrădene, piesă scrisă în 1997 de Biljana Sbrljanovic, nu se petrec la Belgrad. La Praga, la Sidney, la Los Angeles, exilaţii fostei „naţiuni iugoslave” încearcă să sărbătorească Crăciunul, Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e acolo, în Belgradul de unde au fugit şi unde e rău, nu unde au ajuns şi ar putea fi bine.
Pe un ton comic sau dramatic, piesa prezintă provocările şi dificultăţile cu care tinerii se confruntă în încercarea de a se integra în ţările de adopţie.
Piesa a fost jucată în Bucureşti, la Teatrul Bulandra, pe la sfârșitul mileniului trecut, a fost printre primele texte dramatice în care s-au spus pe scenă cuvintele „acelea” şi şocul astfel provocat a obturat calitatea literară a unei drame bine gândite şi bine scrise, mărturie a eşecului politic în destinul individual. Vocabularul intră în derapaj când personajele obosesc să mimeze onorabilitatea şi acest viraj nu se produce de dragul atragerii spectatorilor care s-ar putea recunoaşte în acest fel de a vorbi, ci marchează o treaptă în evoluţia dramei.

Biljana Srbljanovic (născută pe 15 octombrie 1970 la Stokholm, locuiește la Belgrad, Serbia) – este dramaturg sârb de renume european. A scris șapte piese de teatru precum și scenarii pentru televiziune. Piesele ei au fost puse în scenă în peste 50 de țări. A primit numeroase premii internaționale pentru dramaturgie. În ultimii ani este și o personalitate a vieții politice din Serbia.

”Manifestările din cadrul Festivalului [Goana dupa fluturi] și-au avut un punct de maxim interes prin spectacolul TRILOGIA BELGRĂDEANĂ de Biljana Srbljanovic, în regia lui Cristian Juncu și scenografia lui Cosmin Ardeleanu, oferit în avanpremieră de Teatrul Anton Pann, condus de regizorul Adrian Roman.

Am asistat la o reprezentație viu aplaudată pentru tensiunea sa dramatică remarcabilă, pentru franchețea dialogului, intensitatea adeseori incendiară a confruntărilor dintre personaje și, nu mai puțin, pentru performanțele interpretative ale unor foarte tineri și talentați actori (în majoritate, absolvenți ai învățământului superior clujean) ca Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Amalia Huțan, Mădălina Ciotea, Cătălin Vieru, Reka Szasz, Andrei Brădean, Ana Șușca, Florin Călbăjos, Ioana Predescu și Emilian Mârnea.”